Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tigris

2008.10.09

A macskafélék között a legnagyobb és legerősebb állat. A huszadik század elején még több százezer tigris élt Ázsia erdeiben, ám a vadászat és az erdőírtás megsemmisitő csapást mért rájuk. Ma mindössze 6000-9000 vadon élő tigrisről tudunk, és azok is főleg India, Kína, Indonézia és Szibéria bizonyos területein találhatóak. 
 A tigris magányosan élő állat. Hangos üvöltéssel figyelmezteti fajtársait, nehogy a vadászterületére merészkedjenek. Ennek határait szaggal, ürülékkel és a fatörzsek összekarmolásával jelöli meg. Nagyobb emlősökre vadászik, és általában éjjel indul zsákmányát megkeresni. Táplálékáért akár 20 km-t is képes megtenni. Mivel csak ritkán sikerül a kiszemlelt vadat elejtenie (kb. tízből egyszer), a győzelem esetén degeszre eszi magát. A rémtörténetekkel ellentétben, a tigrisek csak ritkán támadnak emberre. 

Tigrisfajták
Méretük és színük attól függ, hogy hol élnek. Az északi területeken honos tigrisek nagyobbak és világosabbak a trópusokon élő rokonaiknál. Mind közül a szibériai tigris a legnagyobb. Egyedszámuk lecsökkent, szibériai, indokínai és szumátrai tigris is csak szórványosan fordul elő. Káspi tigrist pedig már több éve nem látott senki. 

Vadászat
Alkonyatkor a tigrisek vadászni indulnak. Zsákmányuk sokféle: lehet bölény, szarvas, vaddisznó vagy egyéb erdei állat. Mivel csak rövid ideig tudnak gyorsan futni, a zsákmányszerzéshez ravaszságra és óvatosságra is szükségük van. Csíkos bundájuk jól álcázza őket a fák és füvek sűrűjében, ezért szinte láthatatlanul tudnak áldozatuk közelébe osonni. Amikor már elég közel vannak hozzá, nekiiramodnak, és a gyanútlan állatra vetik magukat. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tibi - trhghdghdfsgfg

2011.10.09 13:52

Meddig élnek a tigrisek?