Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Oroszlán

2008.10.09

Az oroszlán
Nem véletlen, hogy az oroszlánt az állatok királyának tartják. Szépsége, ererje, hangja és felséget sugárzó tekintete, mind-mind uralkodói vonások. Minden porcikája, s fogazata, a karmai, az izomzata, a testfelépítése, no meg az érzékszervei a hús megszerzését, vagyis a sikeres vadászatot sozlgálják. A vadon élő állatokviselkedése az ember közelségétől kiszámíthatatlanná vélik, mindkért fél jobban jár, ha csak távolról szemléli a másikat.

A király család
Egy oroszlánhölgy nyomába rendszerint 10-12 fiú szegődik. A hímek gyakran megkűzdenek a nőstény kegyeiért. Miután a hölgy kiválasztja a párját, a többi udvarló csendesen elkullog. Az ifjú pár boldogan éldegél. Együtt választanak otthont, lehetőleg vízpart mellett, hogy ne kelljen sokáig magukra hagyni a kicsiket. A mama rendszerint 1-6 kölyöknek ad életed. Az oroszlánkölykök gondtalan fejlődése akkor a legbiztosabb ha tavasszal születnek. 

Oroszlán-illemtan
Az élelem megszerzése a nőstények feladata. Általában sötétedés után, széllel szemben indulnak vadászni, nehogy szagot kapjon a kiszemelt áldozat. A fűben hasalva félkört alkotnak. A hím ebbe a halálos csapdába tereli a vacsorát bömbölésével. A zsákmány elejtése után a nőstények visszavonulnak, és illedelmesen megvárják, míg a főnök jóllakik. Aztán ők, legvégül a kölykök ehetnek. Egy kiadós lakomát 3-4 napos pihenő követ. 

A trón örökösei:
Az oroszlánkölykök sokkal gyámoltalanabbak a növényevők kicsinyeinél. Kezdetben egész nap szopnak és nyávognak, járna csak két hónap múlva tanulnak meg. A gondozás a nőstény feladata, az apa később kepcsolódik be a kicsik nevelésébe. Ha az anya veszélyben érzi kölykeit, grabancuknál fogva egy másik helyre szállítja őket. Féléves koruk után megkezdődik az életre való felkészülés. Anyjuk apró, eleven állatokat hord a vacokba, s arra ösztönzi kölykeit, hogy kapják el azokat és végezzenek velük. A következő osztályban az ifjú trónörökösök a vadászó szülők nyomába szegődnek. 

Érdekességek:

  • Egyetlen harapással ölik meg prédájukat a macskafélék. A nagyobb állatokkal úgy végeznek, hogy mancsuk egyetlen ütésével a nyakát törik. A húst tarajos zábfogaikkal darabolják fel. A hosszú szemfogak az áldozat elpusztításakor kapnak szerepet. 
  • Legveszélyesebb ellenfele a kafferbivaly. Kettejük harcának kimenetele bizonytalan. Gyakran előfordul, hogy a bivaly agyontapossa támadóját. 

Ellenségek:
A hiénák egyáltalán nem tisztelik az oroszlánokat. Persze az erős, egészséges példányokat messze elkerülik, de a sérülteket bármikor megtámadják. A hiénák és az oroszlánok gyűlölködésének fő oka az lehet, hogy az étlapjukon található fogások megegyeznek. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Timi - timi124@freemail.hu

2012.04.16 19:26

köszike sokat segítettél =)